När relationen knarrar och knakar

LissePrata.jpg
PARliten.gif

Att befinna sig i en relation kan, som de flesta vet, vara både alldeles underbart men också riktigt utmanande och jobbigt. 

Vi brottas med myten om att kärlek innebär att vi ska hitta den rätta, bli hel, komplett och sedan leva lyckliga i alla våra dagar. För de flesta av oss är det en ganska omöjlig uppgift. Ofta krockar våra olika behov vilket resulterar i att vi bråkar, surar eller undviker varandra. Vi känner oss ensamma, oälskade, missförstådda och kanske både arga och ledsna. 

I de här lägena är det lätt att leta efter fel och förklara problemen med brister hos den andre. ”Om Johan bara lyssnade lite mer och inte alltid var så sur”. Och visst finns det för den som vill möjlighet att hitta ”fel” hos den andra. Frågan är om det för oss närmare varandra?     

Ett nytt perspektiv kan vara skifta fokus, att kika på hur jag själv bidrar till utmaningar i relationen. 

Ställ dig själv några frågor: 

  • Hur öppen och nyfiken är jag i dialogen? Kan jag släppa mina förutfattade meningar och vill jag verkligen försöka förstå? Är jag öppen för nya perspektiv? 

  • Hur hanterar jag de tankar och känslor jag har? Låter jag autopiloten styra? 

  • Det kan vara lätt att fastna i sina egna tankar och ”missa” den andra. Hur är det just nu för mig? 

  • Vilka undvikanden kan jag se att jag använder mig av? (Att försöka undvika obehag är naturligt. Vi ägnar oss hellre åt att titta på tv, scrolla på mobilen, dricka, shoppa, träna eller jobba. I lagom mängd är det oftast okej men blir det för mycket kan det bli problem.) 

  • Vad är det jag innerst inne känner att jag vill göra och stå för i min relation? 

Mer information om Par och familjeterapi

Kontakta Liselott